Een nestje fokken?

In de afgelopen jaren hebben wij zelf al heel wat nestjes gefokt. Dit doen wij in de eerste plaats omdat wij het erg leuk vinden, hoewel het niet altijd gaat zoals wij dat hopen en verwachten, met uiteraard groot verdriet als resultaat, wanneer kitten's overlijden, tijdens of kort na de geboorte. Het is dan ook elke keer weer een prachtige gebeurtenis, als één van onze poezen moeder mag worden en alles blijkt goed te gaan. Dit is niet zo vanzelfsprekend als velen denken. Wij zijn er elke keer weer verwonderd en dankbaar om. Niets is mooier dan een trotse moederpoes met haar kitten's. Het geluk straalt er af !

Tja en dat wil natuurlijk iedereen wel eens een keer meemaken. Dat kan ik me goed voorstellen, maar daar komt nog wel het één en ander bij kijken.

Maar vergeet echter één ding niet: alles kan anders uitpakken dan gehoopt. kitten's kunnen overlijden, de bevalling kan tegenzitten, de melkgift kan uitblijven en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ga er dus niet van uit dat alles vanzelf gaat!!
Ik zal op deze pagina proberen wat toelichting te geven. Let wel: ik spreek alleen uit eigen ervaring. Het kan dus goed zijn dat anderen weer heel andere ervaringen hebben.

 

Vaak komt de opmerking al, wanneer er een kitten wordt uitgezocht, als ze nog maar enkele weken oud zijn. "Dat zou ik ook wel willen, zo'n schattig nestje".

Als dat eigenlijk van te voren al een soort in de bedoeling ligt, ga dan niet impulsief te werk, maar ga op zoek naar een kitten uit goede sterke, gezonde lijnen, waar werkelijk mee gefokt kán worden. Pluis lijnen uit, of vraag fokkers ernaar. Kijk de stambomen na en zoek uit of de katten uit de lijnen waar een kitten uit gekocht gaat worden, mooi(volgens de rasbeschrijving), gezond en sterk zijn. Bezoek kattenshows, die er immers voor bedoeld zijn om aan het publiek te laten zien hoe mooi de katten zijn en ook om er vragen te stellen aan de exposanten. Best een leuk werkje, met de nodige voorpret.

Sta ook stil bij het nut van onderzoek van de fokkatten. Niet alleen de bloedonderzoeken, die nodig zijn voor de dekkingen, maar ook HCM-PKD onderzoek, CIN testen dmv dna-onderzoek, regelmatige controle door de dierenarts, urine en ontlasting controle, zodat je er als fokker zeker van kunt zijn dat je met gezonde dieren bezig bent, die gezonde kitten's op de wereld kunnen zetten.

Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat er, zeker wanneer er gefokt wordt, goede voeding aan de dieren wordt verstrekt. Hier halen ze immers bouwstoffen uit, om mooi en gezond uit te groeien.

 

Op de leeftijd van ongeveer 6 - 8 maanden zal de poes al voor het eerst krols worden. Er zijn er natuurlijk ook die dit pas na het jaar voor het eerst duidelijk zijn. De poes wordt zeer aanhalig. Sommige poezen zingen het hoogste lied. Ze schreeuwen om zo te zeggen de hele buurt bij elkaar, maar er zijn er ook die het wat meer bescheiden houden en slechts pruttende geluidjes maken. In elk geval wordt er veel over de grond gerollebold en wil de poes erg graag over haar achterste rugdeel geaaid worden. Wanneer ze door haar voorpoten zakt en haar achterwerk duidelijk omhoog doet, om flink geaaid te worden, is zij in haar ontvankelijke periode. Ze wil aaien, aaien, en nog eens aaien. (Probeer dit wel te onderscheiden, want er zijn natuurlijk ook poezen die deze manier van aanhalen er dagelijks op nahouden, gewoon omdat ze het lekker vinden.)

Wanneer het werkelijk de bedoeling is om een nestje te fokken, ga dan op zoek naar een mooie, gezonde kater. Begin hier tijdig mee, want niet alle fokkers zijn ín voor buitendekkingen. Bovendien is het maar de vraag of het klikt tussen de eigenaar van de dekkater en u. Zoek dan even verder, want tenslotte gaat uw poes een aantal dagen logeren bij de kater en het is wel zo fijn als u haar met een prettig gevoel achter kunt laten. Neem contact op met de eigenaar en vraag naar de gebruikelijke gang van zaken en maak duidelijke afspraken met elkaar. Dikwijls is er een soort dekcontract, of overeenkomst. Vraag hier naar en lees dat van te voren door, om duidelijkheid te krijgen. Als hier zaken in vermeld zijn, waar u het niet mee eens bent, kunt u dit eerst ophelderen en nógmaals: als het u niet aanstaat, hoeft u niet akkoord te gaan. Voorkom teleurstelling!

Wacht met een eerste nestje tot de poes wat ouder is. Liefst 1½ tot 2 jaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij voor een nestje kitten's gaat zorgen en dan is het wel zo handig als zij zelf volwassen gedrag vertoont. Zorg dat de poes de nodige bloedtesten heeft ondergaan, vlak voor de dekking. Geef haar ook 2 weken voor de dekking een ontwormmiddel en controleer haar nog een keer extra goed op ongedierte. De eigenaar van de dekkater zal er niet blij mee zijn, als de poes meer visite meebrengt dan er verwacht wordt. Breng de poes pas, als zij écht duidelijk krols is. Anders zal zij door de rit naar haar toekomstige verloofde en de nieuwe indrukken die zij daar opdoet al snel van haar krolsheid af zijn. Wees ook niet verbaasd als de poes opeens niet meer krols lijkt te zijn. Als zij dit echt wel was, voordat zij werd weggebracht, komt dit meestal al snel terug. De tweede dag zal er zeer waarschijnlijk gedekt gaan worden, tenzij de poes totaal niet gecharmeerd is van de kater, want dan gebeurt er gewoon niets. Dit komt vaker voor. Houdt hier rekening mee.