Vachtverzorging

De vacht van de Noorse Boskat behoeft in de regel niet zo erg veel onderhoud. De meeste katten houden zichzelf redelijk netjes bij. Wij helpen slechts door ze één of twee keer per week lekker te kammen of te borstelen. Maak hier een gezellig moment van, zodat de kat het fijn vindt en ook geen bezwaar voert, wanneer het écht nodig is om flink doorgekamd te worden.

De vacht bestaat uit een wollige ondervacht en een iets vettige bovenvacht, die ze beschermt tegen kou, regen en/of sneeuw. Wanneer ze natgeregend binnenkomen, schudden ze zich eenvoudig droog. Wanneer we de kat zouden gaan wassen, raakt de natuurlijke afgifte van de lichtvettige beschermlaag in de war. Dit kunnen we dus beter niet doen. Mocht de kat zich dusdanig smerig hebben gemaakt, dat een beetje water niet zou schaden, gebruik dan geen zeep of shampoo, dan blijft de vacht zijn natuurlijke bescherming behouden. Er zijn natuurlijk ook speciale kattenshampoo's in de handel, die eventueel gebruikt kunnen worden, maar dit is meestal niet nodig.

Helaas komt enkele keren per jaar de ruiperiode. Dan verliest de Noor zijn 
prachtige, weelderige vacht en dat geeft dikwijls wel klitten. Dit is redelijk te 
voorkomen, door in deze periode de kat vaker te kammen en borstelen. Let vooral op de plekken in de oksels en de buik, voor de achterpoten. Daar wil het haar makkelijk in elkaar gaan rollen en kunnen nare klitten ontstaan. Bij sommige katten wil ook het zachtere haar vlak onder de oortjes gaan klitten. Houdt ook deze plekken goed in de gaten. Probeer klitten met beide handen uit elkaar te halen, door ze voorzichtig open te 'scheuren', waarna ze met een grove kam verwijderd kunnen worden. Dit lukt natuurlijk niet meer, als de klit er al te lang zit en een massief geheel is geworden, dan helpt in veel gevallen alleen de schaar nog. Maar als er regelmatig wordt gekamd en geborsteld, kan dit goed voorkomen worden. 
Jammer genoeg krijgen we in deze periode een bijna kortharig exemplaar, maar wees niet bang: er komt weer een prachtige vacht voor terug !

Nu kan het voor komen dat uw kat een zogenaamde 'katerstaart' krijgt. Dit komt, zoals de naam al doet vermoeden, meestal voor bij katers, maar ook de dames kunnen er wat van. De 'katerstaart' wordt veroorzaakt door hormonale afgifte van een vettige, sterkruikende, bruinige geurstof. We kennen allemaal het kopjes geven en met de staart langs onze benen, stoel, kast, enz strijken. Dit is om geur af te zetten. Bij katten die nog niet gesteriliseerd zijn, is heel duidelijk zichtbaar waarom dit vriendelijke gebaar wordt uitgevoerd. Zo zetten ze hun geur af, om territorium af te bakenen, of om dames te lokken. Deze geurklier kan een nare, vette bruine smeerboel in de staart achterlaten. Dit willen we niet en vooral bij showdieren is dit natuurlijk niet gewenst.
De katerstaart is goed te behandelen met droogshampoo. Wij hebben al van alles geprobeerd, want iedereen heeft zo zijn eigen middeltjes, maar de beste manier is volgens ons toch als volgt:
Strooi overvloedig veel droogshampoo in de staart, op de te behandelen plek en ga dat voorzichtig weer uitborstelen met een zachte borstel van varkenshaar. Gebruik nu geen metalen kam of borstel, want dan houdt de kat geen haar meer over. De zachte borstel verwijdert de viezigheid en tovert binnen de kortste keren een prachtige schone pluimstaart te voorschijn. Door dit regelmatig bij te houden, blijft de staart mooi. Wel heel goed de droogshampoo uitborstelen, anders zouden er talgklierverstoppingen kunnen ontstaan.

Er zijn natuurlijk vele soorten kammen en borstels te koop.
Wij gebruiken de hieronder afgebeelde kammen en borstels.

De hark: om heerlijk de losse haren te verwijderen. Zo helpen wij de kat snel door de rui heen, zonder nare klitten. Meestal is het voldoende om deze grove kambeurt twee dagen na elkaar uit te voeren.

De grove kam, met roterende tanden: om de losse haren te verwijderen en de eventuele kliten los te maken

De stofkam: om stof en vuil te verwijderen en de kat te controleren op ongedierte

De slickerborstel: dit is een zacht metalen borstel, met gebogen tanden, om heerlijk door de vacht te borstelen, zodat de kat er weer prachtig bijloopt. Vooral de kraag, broek en staart kunnen hier prettig mee behandeld worden.

De zachte varkensharen borstel: voor het behandelen van de katerstaarten en de vacht er mooi en glanzend uit te laten zien.

Het klinkt allemaal erg intensief, maar wat hier is omschreven, geldt voor de 
vachtbehandeling door het jaar heen. Alles op een rij ben je per kat doorgaans niet zo veel tijd kwijt. Bovendien is het toch gezellig om af en toe lekker met ze bezig te zijn. Wij gaan zelf ook graag lekker naar de kapper om er verzorgd bij te lopen. Daar zitten we ook niet dagelijks.

Veel plezier bij het verzorgen van de vacht van uw lieveling !